Πληροφορίες νέου

Αναρτήθηκε στις 25/05/2016

Δελτίο Τύπου, 4η Συνεδρίαση ΕΣΕΤ (09/10/14)

Δελτίο Τύπου
«4η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας»

 

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014,  η τέταρτη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού Ιωσήφ Σηφάκη και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστου Βασιλάκου.

Ο Γενικός Γραμματέας, αρχικά, ενημέρωσε για την κατάθεση στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου 2014, του Σχεδίου Νόμου για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα Σχέδιο Νόμου ευθυγραμμισμένο με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και προσανατολισμένο να συνδέσει την Έρευνα με την Παραγωγή και την Επιχειρηματικότητα. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών που σχετίζονται με την Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία 2014-2020, την αναδιάρθρωση του ελληνικού ερευνητικού ιστού, τον Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών και την προσεχή έναρξη των Δράσεων στα πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
 

Κατά τη Συνεδρίαση το ΕΣΕΤ συζήτησε και εξέφρασε τις αρχές του εν όψει της ολοκλήρωσης του Εθνικού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού ενιαίου χώρου για την έρευνα και πρότεινε η εθνική στρατηγική να συμπεριλάβει μία κατεύθυνση για την «έρευνα και καινοτομία για τη διαχείριση, συντήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς».

Στο πλαίσιο αυτής της Συνεδρίασης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΕΤ αποφάσισαν ομόφωνα για την αποστολή επιστολής προς τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και την ανακοίνωση σε δελτίο τύπου, αναφορικά με τις πρόσφατες περικοπές σε ερευνητικά προγράμματα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η περικοπή στην πορεία των ερευνητικών έργων αλλά και γενικότερα για το γεγονός ότι η έρευνα δεν αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως προτεραιότητα και απηύθυναν έκκληση προς την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της. (www.gsrt.gr/Νέα και Ανακοινώσεις)


Σχετικα Εγγραφα