ΝΕΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΣΕK 2017-2019

Πληροφορίες ΧρήστηΚαψοκεφάλουΜαρία
Όνομα:
Μαρία
Επίθετο:
Καψοκεφάλου
Ιδιότητα:
Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διεύθυνση e-mail:
ΤΕΣ:
Αρχείο ΕΣΕΚ 2017-2019 (Μέλος)

Βιογραφικό:

Η Μαρία Καψοκεφάλου είναι Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας.

Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright στην Επιστήμη Τροφίμων και στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, όπου και απέκτησε το Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) το 1989 και το Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) το 1992.  Κατά τα έτη 1992-1993 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ  και κατά τα έτη 1993-1995 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.   Στο διάστημα 1995-2001 δίδαξε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.   Από το 2001 είναι μέλος ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.   Το 2002 έκανε μέρος της ερευνητικής της εργασίας στο Πανεπιστήμιο Cornell με την υποστήριξη της Nutricia Research Foundation International Training Fellowship και το 2005 στο Πανεπιστήμιο ETH Zurich.

Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε σύγχρονα θέματα που αφορούν στην αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού χώρου στην Ελλάδα και ειδικότερα στην προσέλκυση και υποστήριξη της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στους διάφορους κλάδους της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον κινεί η βελτίωση της δημόσιας υγείας μέσω της ορθής διατροφικής πρόσληψης.  Συνδέοντας την  Επιστήμη της Διατροφής και την Επιστήμη των Τροφίμων, εμβαθύνει σε αντικείμενα όπως η ωφέλεια στην υγεία του ανθρώπου που προκύπτει από την βιοδραστικότητα συστατικών τροφίμων ή  τα νεοφανή και λειτουργικά τρόφιμα.  Ειδικότερα έχει μελετήσει την βιοδιαθεσιμότητα  σιδήρου και ψευδαργύρου, την επίδραση των αντιοξειδωτικών συστατικών στην υγεία,  και την ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων εμπλουτισμένα με βιοδραστικά συστατικά ή συστατικά εγκλεισμένα σε νανοδομές. 
Για την κατανόηση των διατροφικών συνηθειών στην Ελλάδα, έχει μελετήσει την πρόσληψη νερού και στερεών και  υγρών τροφίμων σε ενήλικες και σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, άτομα τρίτης ηλικίας) καθώς και τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που την επηρεάζουν.   Τα μοντέλα αντιμετώπισης της διατροφικής επισφάλειας (σχολικά γεύματα, τράπεζα τροφίμων, προσφορά πακέτων τροφίμων κλπ) και η λήψη μέτρων που έχουν περιεχόμενο κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης έχει αποτελέσει πρόσφατα αντικείμενο προτεραιότητας της ερευνητικής της ομάδας.

Η έρευνά της έχει χρηματοδοτηθεί μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων και μέσω συνεργασιών με  ιδιωτικούς φορείς.  Οι επιστημονικές της συνεργασίες  περιλαμβάνουν δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς  στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. 

Η Μαρία Καψοκεφάλου είναι μητέρα τριών παιδιών.

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις

Eating habits of University students living at, or away from home in Greece, Papadaki, A.,  Hondros, G., Scott, J. A.,  Kapsokefalou, M. Appetite, 2007; 49 (1): 169-176.

Peptides isolated from in vitro digests of milk enhance iron uptake by Caco-2 cells. Argyri, K., Miller, D. D., Glahn, R. P., Zhu, L., Kapsokefalou, M. Journal of Agricultural and Food Chemistry.  Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2007; 55 (25): 10221–10225.

Effect of green tea on postprandial antioxidant capacity, serum lipids, C-reactive protein and glucose levels in patients with coronary artery disease.  Koutelidakis, A.E., Rallidis, L., Koniari, K., Panagiotakos, D., Komaitis, M., Zampelas, A., Anastasiou-Nana, M., Kapsokefalou, M.  European Journal of Nutrition, 2014;53(2):479-86.

The potential of an in vitro digestion method for predicting glycemic response of foods and meals. Argyri, K., Athanasatou, A., Bouga, M., Kapsokefalou, M. Nutrients. 2016, 8(4), 209; doi:10.3390/nu8040209

Water intake and hydration indices in healthy adults: The European Hydration Research Study (EHRS).  Malisova, O., Athanasatou, A., Pepa, A., Husemann, M., Domnik, K., Braun, H., Mora-Rodriguez, R., Ortega, J., Fernandez-Elias, V., Kapsokefalou, M.  Nutrients 2016, 8(4):204. doi: 10.3390/nu8040204.