ΝΕΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΣΕK 2017-2019

Πληροφορίες ΧρήστηΤσεσμελήςΕμμανουήλ
Όνομα:
Εμμανουήλ
Επίθετο:
Τσεσμελής
Ιδιότητα:
Φυσικός (Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων), Ανώτατος Φυσικός και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων (για κράτη μη μέλη) του CERN και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Nanyang Technological University στην Σιγκαπούρη
Διεύθυνση e-mail:
ΤΕΣ:
Αρχείο ΕΣΕΚ 2017-2019 (Μέλος)

Βιογραφικό:

Είναι πειραματικός φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων με μια καριέρα που εκτείνεται στην επιστημονική έρευνα, την ακαδημαϊκή διδασκαλία, την εκπαίδευση και επικοινωνία της επιστήμης, των διεθνών σχέσεων και της διοίκησης στο CERN και σε πανεπιστήμια παγκοσμίως. Είναι Ανώτατος Φυσικός και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων (για κράτη μη μέλη) του CERN και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Nanyang Technological University στην Σιγκαπούρη. Είναι Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής, εκλεγμένο Fellow του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Φυσικής (FAIP), και μέλος του Jesus College της Οξφόρδης.
Σπούδασε στην Αθήνα, στη Μελβούρνη και στο Ντόρτμουντ. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ της Γερμανίας, από όπου έλαβε το διδακτορικό του στην Πειραματική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων. Στην διατριβή του ασχολήθηκε με το πείραμα UA2 του CERN, το οποίο μελέτησε τους διαδότες των ασθενών δυνάμεων W και Z. Διερεύνησε την ύπαρξη φορτισμένου σωματιδίου Higgs που προκύπτει από τη διάσπαση του άνω κουάρκ.
Από το 1993 εργάστηκε για μία πενταετία στα πειράματα NOMAD και SPY για την ανίχνευση του τ-νετρίνο και ήταν μέλος της ομάδας σχεδιασμού για την δέσμη νετρίνο CNGS από το CERN στο Gran Sasso στην Ιταλία. Από το 1998 είναι μέλος του διεθνούς πειράματος CMS, το οποίο ανακοίνωσε το 2012 την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, το σωματίδιο που είναι συνδεδεμένο με το μηχανισμό που δίνει μάζα σε στοιχειώδη σωματίδια. Κατά την περίοδο 2005-2008 ήταν επικεφαλής της ομάδας για την κατασκευή και συντήρηση των πειραματικών περιοχών του LHC. Ως αποτέλεσμα της έρευνάς του, έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά μαζί με διεθνείς συνεργάτες.
Συμμετέχει επί σειρά ετών σε συμβούλια και επιτροπές του CERN και κατά την περίοδο 2009-2015 ήταν Επιστημονικός Σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή του CERN, διαδραματίζοντας καθοριστικό συμβουλευτικό ρόλο για τον Γενικό Διευθυντή και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, και παρέχοντας μια πηγή πολιτικής και στρατηγικής υποστήριξης. Από το 2004 μέχρι σήμερα είναι Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή του CERN για τις Διεθνείς Σχέσεις και στην περίοδο 2013-2015 ήταν Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN. Σήμερα είναι Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων (για τα κράτη μη μέλη) του CERN.
Για πολλά χρόνια ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης και την προβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων και μέσω πολλών προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.