ΝΕΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΣΕΤ 2014-2016

Πληροφορίες ΧρήστηΧριστοφόρουΛουκάς
Όνομα:
Λουκάς
Επίθετο:
Χριστοφόρου
Ιδιότητα:
Ακαδημαϊκός ερευνητής και Διευθυντής του Τμήματος Ατομικής και Μοριακής Φυσικής Ακτινοβολιών (Radiation Physics) και κατέχει ως τακτικό μέλος την Έδρα Πειραματικής Φυσικής της Ακαδημίας Αθηνών
Διεύθυνση e-mail:
ΤΕΣ:
Ενέργεια Archive (Τακτικό Μέλος), Αρχείο ΕΣΕΤ 2014-2016 (Μέλος)

Βιογραφικό:

O Λουκάς Χριστοφόρου γεννήθηκε στο Πεντάκωμο της Λεμεσού της Κύπρου το 1937. Μετά τη βασική του εκπαίδευση στην Κύπρο, πήρε το πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960. Ακολούθως, μετέβη στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας το1963. Το 1967 το ίδιο πανεπιστήμιο του απένειμε το Doctor of Science Degree εις αναγνώριση του τότε ερευνητικού του έργου.

Από το 1963 ως το 1995 εργάστηκε στο Oak Ridge National Laboratory των ΗΠΑ ως ερευνητής και ως διευθυντής του τμήματος Ατομικής και Μοριακής Φυσικής και Φυσικής Ακτινοβολιών (Radiation Physics). Ίδρυσε πολλά ερευνητικά προγράμματα στη βασική επιστήμη και υπηρέτησε επί σειράν ετών ως Πρόεδρος του Distinguished Scientist Program και του Corporate Fellows Council του Oak Ridge National Laboratory. Για το ερευνητικό του έργο και τα ερευνητικά προγράμματα που ίδρυσε έλαβε σειρά τιμητικών διακρίσεων (10) και ανακηρύχθηκε Corporate Fellow το 1981 και Senior Corporate Fellow το 1991. Από το 1995 έχει τον τίτλο του Senior Corporate Fellow Emeritus του Oak Ridge National Laboratory.

Συγχρόνως με το ερευνητικό του έργο, δίδαξε ως Ford Foundation Professor στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Tennessee, στο Knoxville, από το 1964 ως το 1997 και κατηύθυνε τις διατριβές 30 μεταπτυχιακών φοιτητών. Δίδαξε, επίσης, ως προσκεκλημένος καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε αρκετά πανεπιστήμια και ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε άνω των 130 πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της Αμερικής,  Ευρώπης και Ιαπωνίας.   

Από το 1995 ως το 2001, εργάστηκε  ως Senior Research Scientist στο National Institute of Standards and Technology στο Gaithersburg της Πολιτείας της Maryland των ΗΠΑ όπου εκτέλεσε βασική έρευνα στις θεμελιακές αντιδράσεις των χαμηλής ενέργειας ηλεκτρονίων με την ύλη και των ιδιοτήτων υλικών για τεχνολογίες πλάσματος και ενέργειας.

Aπό το 2001, ως τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, εργάζεται για την προώθηση της επιστήμης στην Ελλάδα και διεθνώς. Στην Ακαδημία Αθηνών, διευθύνει το Γραφείο Έρευνας Πειραματικής Φυσικής της Ακαδημίας, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας και μέλος πολλών επιτροπών· διοργάνωσε τα Διεθνή Συνέδρια της Ακαδημίας για τις Πανανθρώπινες Αξίες και εκπροσωπεί την Ακαδημία σε διεθνή συνέδρια και συμβούλια Ακαδημιών Επιστημών. Είναι Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών των χωρών μελών της ΕΕ (EASAC).

Το ερευνητικό του έργο καλύπτει πέντε δεκαετίες και αφορά στην Ατομική και Μοριακή Φυσική, τη Φυσική Ακτινοβολιών και Πλάσματος, τις θεμελιώδεις αντιδράσεις φωτονίων, ηλεκτρονίων και ιόντων με άτομα και μόρια σε όλες της καταστάσεις της ύλης. Οι έρευνες αυτές είχαν ευρεία διεθνή απήχηση και οι εφαρμογές των βασικών αποτελεσμάτων τους βοήθησαν τις τεχνολογίες υλικών, πλάσματος, επιστημονικών οργάνων για την ανίχνευση ακτινοβολιών, αερίων διηλεκτρικών για τη μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, και ενέργειας.

Δημοσίευσε άνω των 380 επιστημονικών εργασιών, είναι κάτοχος 14 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ίδρυσε ερευνητικά προγράμματα και συνεργάστηκε με πλήθος επιστημόνων και ιδρυμάτων διεθνώς· οργάνωσε 28 επιστημονικά συνέδρια· συνέγραψε ή εξέδωσε 28 βιβλία, μεταξύ των οποίων τα εξής: Atomic and Molecular Radiation Physics (Wiley-Interscience, New York 1971), Electron-Molecule Interactions and Their Applications (Academic Press, New York, 1984), Place of Science in a World of Values and Facts (Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 2001), Fundamental Electron Interactions with Plasma Processing Gases (Kluwer Academic / Plenum Publishers, New York, 2004) και Energy and Civilization (Ακαδημία Αθηνών, 2011). Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών ερευνητικών και άλλων επιτροπών και έδωσε σειρά διαλέξεων σε θέματα πού αφορούν στη σχέση της σύγχρονης επιστήμης με την κοινωνία, τις αξίες  και τον άνθρωπο.

Είναι Fellow της American Physical Society από το 1974, Fellow της American Association for the Advancement of Science από το 1976, Senior Corporate Fellow Emeritus του Oak Ridge National Laboratory από το 1995, Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών (2009), Αντεπιστέλλον Μέλος της Montenegrin Academy of Sciences and Arts (2011) και μέλος της European Academy of Sciences and Arts (2013).

Για το έργο του έχει λάβει διεθνείς τιμητικές διακρίσεις συμπεριλαμβανομένου του Alexander von Humboldt Senior Scientist Award από την Γερμανία το 1991 και του Παρασήμου του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας το 1997.

Ο Χριστοφόρου εξελέγη Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1980 και Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα των Φυσικών Επιστημών (Πειραματική Φυσική) το 2001.

 

E-mail: christophorou@academyofathens.gr; christlg@otenet.gr