ΝΕΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΣΕΤ 2014-2016

Πληροφορίες ΧρήστηΧατζήςΑριστείδης
Όνομα:
Αριστείδης
Επίθετο:
Χατζής
Ιδιότητα:
Αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Διεύθυνση e-mail:
ΤΕΣ:
Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες Archive (Τακτικό Μέλος), Αρχείο ΕΣΕΤ 2014-2016 (Μέλος)

Βιογραφικό:

Ο Αριστείδης Χατζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ Δικαίου & Οικονομικών (Law & Economics) του University of Chicago.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1985 και σπούδασε νομικά από το 1985 έως το 1989 στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. Συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδάζοντας Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Α.Π.Θ. (1989-1993) και Θεωρία του Δικαίου και Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στη Νομική Σχολή του University of Chicago (LL.M. 1994). Το 1999 έλαβε το διδακτορικό του (με τίτλο An Economic Theory of Greek Contract Law) υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Νομικής και Δικαστών Richard A. Posner (chair) και Frank H. Easterbrook, και του Καθηγητή Οικονομικών William M. Landes.

Το Νοέμβριο του 2000 εξελέγη Λέκτορας, το Μάιο του 2005 Επίκουρος Καθηγητής και τον Απρίλιο του 2011 Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ και στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ. Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1992 και του American Bar Association από το 1994.

Το Σεπτέμβριο του 2001 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law & Economics (επενεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2003) ενώ το 2002 ήταν ο τοπικός οργανωτής του 19ου ετήσιου συνεδρίου της. Τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law και τον Ιανουάριο του 2006 μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του European Network for Better Regulation. To 2011 εξελέγη Fellow του European Law Institute. Είναι επίσης μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Έχει τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει διδάξει και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στην Αφρική και στην Άπω Ανατολή. Συμμετείχε σε επιτροπές του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και στο διάλογο για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του European Review of Contract Law.

Έχει αρθρογραφήσει σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (New York Times, Financial Times, Wall Street Journal, CNBC, κ.α.), σε εφημερίδες και έντυπα στην Ελλάδα (Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Βοοκs’ Journal κ.α.) ενώ είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Τα Νέα και έχει παραχωρήσει πλήθος συνεντεύξεων σε ελληνικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και διεθνή μέσα ενημέρωσης (Bloomberg News, Economist, Euronews, Financial Times, Spiegel, U.S. National Public Radio, Time, Voice of America, Βελγική Κρατική Τηλεόραση, Κρατική Φινλανδική Τηλεόραση, Κρατική Σουηδική Ραδιοφωνία, κ.α.).

Συμμετέχει ως μέλος σε μεγάλες διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις όπως: American Economic Association, American Law & Economics Association, American Political Science Association, American Society for Political & Legal Philosophy, European Network for the Philosophy of the Social Sciences, Federalist Society for Law & Public Policy, International Economics & Philosophy Society, International Society for New Institutional Economics, World Interdisciplinary Network for Institutional Research, κλπ.

Είναι επίσης μέλος της American Civil Liberties Union (ACLU) και της Amnesty International και υποστηρίζει την Oxfam.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου και των Θεσμών, Δίκαιο των Συμβάσεων, Θεωρία Ορθολογικής Επιλογής και Οικονομικά της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς, Ρύθμιση και Κανονιστική Μεταρρύθμιση (regulatory impact assessment), Φιλοσοφία Δικαίου, Πολιτική Φιλοσοφία, Εφαρμοσμένη Ηθική, Βιοηθική.

Email: ahatzis@phs.uoa.gr